Bloggdag 253

I mars för ett år sedan så stängde man skolorna i Pakistan p.g.a. pandemin. Barnen blev deprimerade och inaktiva, som ju på många andra ställen. Men rektor på en skola bestämde sig för att hitta på något och det blev ett kamelbibliotek. Så varje vecka vandrar kamelen Roshan i några byar och för böcker åt barn, så de kan läsa och lära sig och känna att man tänker på dem och det blev skillnad  för dessa barn, har det visat sig. Vilken kreativ rektor och kanske kunde t.o.m. kamelen känna sig behövd.

I Gobiöknen finns det fortfarande vilda tvåpuckliga kameler kvar. Det finns det ingen annan stans i världen. Inte är de så många heller, man tror att det bara rör sig omkring 500 stycken. Vi såg ett TV-program hur några entusiaster gav sig ut dit för att kunna få se och filma dessa djur. I ryslig köld och besvärlig terräng kämpade de på i nästan två veckor för att få en skymt av dessa utdöende djur och kunde filma och dokumentera. Det verkade som inget kunde stoppa detta team för att göra det de verkligen hade föresatt sig att få vara med om.

Tänk att ha en sådan dröm, något som man verkligen vill göra, så att man tar sig genom svårigheter och besvärligheter för att nå den. I norra Portugal har man byggt en hängbro som är en dryg halv kilometer lång och med det världen längsta hängbro. Den har just öppnats för allmänheten, så de hoppas, att när turisterna en dag börjar strömma in i landet igen, ska detta bli den stora attraktionen. När jag ser bilderna på den är det något som lockar, något som gör att jag skulle vilja sätta mina fötter sakta och försiktigt, ett steg i taget, ut på bron. Ner till floden Paiva, som flyter under bron är det 175 meter, det är långt ner, men så häftigt det skulle vara. Ingenting mot den där hängbron av lianer, jag i min ungdom tog mej fram på. Hur lång var den? 25 meter kanske.

Att göra riskfyllda saker tycks locka vissa människor. ( Jag hör egentligen inte till dem alls – bara några meter på en hängbro räcker) I dagarna har boken ”Ett fängelse utan murar” släppts. Skriven av Johan Gustafsson, som begav sig iväg på motorcykel till Afrika med målet att komma ner till Kapstaden. Egentligen kunde det vara en fantastisk resa, men så åker han dit han inte borde ha åkt. Till Mali och där blir han kidnappad. I nästan 6 år är han fast i jihadisternas våld och lever mitt i deras verklighet, som är våld och terror. För att klara sig konverterar han till islam av taktiska skäl och kan på det sättet få det något lättare. Han blir frigiven och kommer hem till ett ”vanligt” liv. Om nu livet kan bli ”vanligt” igen.

För någon som livet aldrig kan bli som vanligt igen, är Asia Bibi. Minns ni kvinnan i Pakistan som fick sitta 9 år i fängelse, under svåra förhållanden i landet, innan hon blev fri. Varför då ? Jo, hon är kristen, hon bodde i en liten by med sin familj. En dag jobbade hon med att plocka bär. Det var varmt och svettigt, hon var törstig och trött och går till en brunn, tar vatten ur brunnen och dricker från samma glas som en muslims kvinna. Detta är upprinnelsen till en förfärlig tragisk historia om beskyllningar och anklagelser för hädelse, om rädsla för hämnd ända upp till domare och politiker. Tack vare en fransk journalist blev detta en internationell nyhet, som till slut ledde till Asias frigivning och hon och hennes familj fick en fristad i Kanada. Men hon vet också att hon aldrig kan återvända till sitt hemland, hon kunde aldrig ta adjö av sin pappa.

Jag sitter med boken i min hand. En bok, som kamelen Roshan i Pakistan borde få dela ut. Kanske inte till barnen, den är för hemsk, men till andra, till någon, till oss, i hela världen för att vi borde någon gång lära oss hur vi behandlar vår nästa. Tänk att det ska vara så svårt.

Hej så länge !

2 reaktioner på ”Bloggdag 253

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s